Hogyan tovább Esztergom? Beszéljük meg együtt!

A rendezvények fővédnöke: Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes. Az est szervezői: Esztergomért aktívan tenni akaró polgárok. Főszervezők: Dr. Bacsa György a MOL Nyrt. ügyvezető igazgatója, Heer Ádám stratégiai marketing manager, Koditek Pál a Cathedrális Tours ügyvezető igazgatója, Vajda Balázs termelési mérnök.

Friss topikok

Címkék

Hernádi Zsolt a változásról

2013.12.14. 12:06 Hogyan tovább Esztergom

Az Esztergom közéleti gondjait, problémáit feldolgozó, átbeszélő rendezvénysorozat vendégei ezúttal Hernádi Zsolt a MOL elnök-vezérigazgatója és Török Gábor politológus volt. A jelentős érdeklődés mellett megtartott est témája a változások helyes kezelése, vagyis  "Harmadnapra feltámad, azaz változásmanagement".

Bacsa György, Mujdricza Ferenc, Heer Ádám, Hernádi Zsolt, Török Gábor, Koditek Pál, György Róbert.JPG

Az est  főszervezője, Heer Ádám köszöntőjében bejelentette, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes elvállalta a rendezvény fővédnöki tisztségét és amint lehetősége nyílik rá, személyesen is részt vesz a közlekedésről, a városképről vagy a turizmusról szóló beszélgetéseken. Ezt követően a főszervező felkérte Hernádi Zsoltot és Török Gábort, hogy fejtsék ki mit is értenek pontosan változásmanagementen, illetve ez a téma hogyan kapcsolódik Esztergomhoz.

Hernádi Zsolt, Török Gábor, Heer Ádám.JPG

Török Gábor a változás fogalmának pozitív vagy negatív értelmezéséről kérdezte először a MOL első emberét, aki válaszában kifejtette, hogy a változásra nem lehet azt mondani, hogy jó vagy rossz. A változás egyszerűen egy lehetőség és az egyetlen kérdés az, hogy én megfogom azt a lehetőséget vagy nem. A változásnak az a lényege, hogy tudunk-e reagálni és gyorsan tudunk-e reagálni. Néha embereket kell hozzá cserélni. Néha azt a felismerést kell követni, hogy nem képes az az ember folytatni  azt, amit vezetett eddig. Akkor meg kell hozni a döntést.

A változás filozófiai és gyakorlati értelmezései után a  politika és az üzleti élet összefüggéseit boncolgatták, majd a MOL élén eltöltött közel másfél évtizedről beszélgettek. Természetesen szóba került a horvát "INA-ügy" is.

Hernádi Zsolt.JPG

Városunkkal kapcsolatban Hernádi Zsolt kifejtette, hogy Esztergom ma nem egy sikertörténet. Ma Esztergom egy szomorú város. Aki a másikra kezd el mutogatni, az hibát követ el. Ez a tézis, antitézis, ami itt az elmúlt időszakban kialakult, mindegy, hogy mi okozta ezt, nem fenntartható. A kérdés az, hogy kitudunk-e kényszeríteni egy változást. Továbbá elmondta, ilyenkor nem az a kérdés, hogy egyik vagy másik, hanem, hogy egyik se. Mert nem jó. Mert a lehetőséget a változásra elpuskázták. A megoldás irányába az hat, amikor másik irányban kezdünk el gondolkozni.

Arra -a közönségből érkező- kérdésre, hogy mit lehet ebben a városban csinálni, a következő választ adta az olajipari cég vezetője:  Az, hogy milyen állapotban van a város egy teljesen másodlagos kérdés. Például a kátyúk gyorsan kijavíthatók. Ez a város szerinte mentálisan van rossz állapotban. Hogy ki az, aki ebből az állapotból ki tudja mozdítani és ki az, aki hitet tud adni. Ez a nagy kérdés, ezt a személyt kell megtalálni, mondta.  A másik pedig az, hogy aki bármilyen jó szándékkal részt vett abban, hogy ez a helyzet kialakuljon, az most egy darabig ne vegyen részt benne. Tartson egy kis távolságot, lépjen egy picit hátrébb, még akkor is, ha fontos szereplője a közéletnek. Mert úgy nem tudok változtatni, hogy megtartom azt is, aki az okozója volt annak, hogy a helyzet kialakuljon.

Hogyan tovább Eszergom, Hernádi Zsolt, Török Gábor.JPG

Hernádi Zsolt a beszélgetés végén kijelentette, a legfontosabb kitalálni a várost és, hogy hogyan lehet egy irányba tenni az embereket. Hogyan lehet egy cél, egy vízió mögé felsorakoztatni őket. Az első lépés: hogyan tehetem élhetővé ezt a várost?

A KTV felvétele (teljes) itt található: 

https://www.youtube.com/watch?v=LILTyXtS6n8

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hogyantovabbesztergom.blog.hu/api/trackback/id/tr115690699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szent-Királyi István 2013.12.14. 20:49:08

Hernádi ÚR mintha megfeledkezne a problémamegoldás alapjáról: a kiindulási alapvető okot vagy okokat KELL megszüntetni.. Nem a jelenlegi vezetőt kiebrudalni.. Ennek alapján válságmenedzselésből nálam megbukott.. Fel sem tételezem, hogy nem ért hozzá ( az egy ilyen pozícióban KELL!!).. Így csak azt tudom feltételezni, hogy vagy megrendelték nála ezt a megoldást, vagy eszméletvesztéses állapotba került.. és éppen nem tudta, miről is beszél (vagy csak elfelejtett tájékozódni, mi is van/történt Esztergomban??).. TI, kedves olvasók/nézők talán tudjátok, melyik lehetőség valószínűbb??

Szent-Királyi István 2013.12.14. 20:57:11

Bocsánat, azt hiszem, felületes volt az előző hszem..mert egy dolgot nem vettem figyelembe.. ui azt feltételeztem, hogy Esztergom problémáját kell megoldani. ezért a tévedésem.. Ugyanis a megoldás teljesen (és tudományosan is!!) megalapozottá válik, ha nem Esztergom a megrendelő.. hanem a jelenlegi kormány.. és annak a problémáját hívatott megoldani HZS.. Mert az ő problémájuk ténylegesen az, hogy Esztergom jelenlegi vezetője Tétényi Éva.. és nem Meggyesi (talán így hívják az előző polgármestert?? mert akkor OK!!).. És EZT s problémát tényleg így lehet megoldani.. (Az én gondom csak az, hogy ezzel viszont Esztergom problémája megoldatlan marad..)

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.12.15. 07:51:39

Az lenne az üzenet (a szövegből ez jön le), hogy Tétényi Éva is ÉS a Fidesz is lépjen hátrébb és jöjjenek mások? (bocs, hogy nem esztergomiként beleszólok, csak a szöveget értelmeztem)

Szent-Királyi István 2013.12.15. 16:05:18

@timargabor: Kedves Gábor, én is ezen buktam.. hogy a szöveget is meg a szerepet is értelmezni kell(ene) egyszerre... és a közöttük lévő ellentmondásra oda kell figyelni.. mert van benne ami anélkül nem érthető.. ez a megoldás csak a jelenlegi kormánynak az.. Esztergomnak nem.. Nekünk (az országnak és lakosainak!!) meg pláne nem...
süti beállítások módosítása