Hogyan tovább Esztergom? Beszéljük meg együtt!

A rendezvények fővédnöke: Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes. Az est szervezői: Esztergomért aktívan tenni akaró polgárok. Főszervezők: Dr. Bacsa György a MOL Nyrt. ügyvezető igazgatója, Heer Ádám stratégiai marketing manager, Koditek Pál a Cathedrális Tours ügyvezető igazgatója, Vajda Balázs termelési mérnök.

Friss topikok

Címkék

Hogyan tovább Bástya? Lesz új rámpa!

2013.11.22. 16:15 Hogyan tovább Esztergom

Második részéhez érkezett a "Hogyan tovább Esztergom?" kerekasztal-beszélgetés csütörtökön a Dunakorzó kávézóban. A téma: a Bástya és környékének rehabilitációja, amit Heer Ádám moderálásában, Mújdricza Ferenc építész, Horváth Béla volt kisgazda országgyűlési képviselő, a Bástya Áruház tulajdonosi képviselője és György Róbert a Fidesz Esztergomi Szervezetének elnöke közösen fejtegetett.

 györgy róbert, heer ádám, horváth béla 1.jpg

 György Róbert, Heer Ádám, Horváth Béla

Az est vendégeit Heer Ádám főszervező köszöntötte, aki elmondta, hogy az aktuális beszélgetés az első része az Esztergom városképét tárgyaló beszélgetés sorozatnak. Ezt követően Mújdricza Ferenc építészmérnök mondott szakmai köszöntőt és ismertette néhány elképzelését a Bástya és környékével kapcsolatban.

 

mf.jpg

 Mújdricza Ferenc

A beszélgetés időrendben haladt a múlt és a jelen gondjaitól, problémáitól az esetleges jövőbeni fejlesztések irányába. Horváth Béla a Bástya tulajdonosának képviselője jelezte a korábbi városvezetéssel kialakult ellentétek már a múlt részét képzik. Horváth Béla leszögezte, egy együttműködő, konszenzusos kapcsolatot szeretne a majdani városvezetéssel kialakítani, és ehhez remek partnernek tartja a megújuló esztergomi Fideszt. Emellett némileg felidézve a múltat kitért arra, hogy a korábbi városvezetés, ahogy fogalmazott esetenként akár törvényen felüli módszerekkel is próbálta érvényesíteni szándékát a Bástya-parkoló esetében, vagy az elhíresült rámpa-ügyben is.

 

hb.jpg

 Horváth Béla

„A bíróság kimondta, hogy a rámpa az áruház része, így mindenképpen megoldást kell találni arra, hogy visszaálljanak az eredeti állapotok. Nyitott vagyok, kompromisszumkész bármiféle városfejlesztési elképzelés illetően” – emelte ki Horváth Béla.

A témát a közélet oldaláról György Róbert a Fidesz Esztergomi Szervezetének elnöke világította meg: "A jelen állapotot fejleszteni kell, helyre kell hozni, és közösségi élettel kell megtölteni. Mivel pedig személyesen is érintett vagyok a rámpa elbontásában, a bontást végző városi cég akkori ügyvezetőjeként, ezért most mindenkitől, akit negatívan érintett a rámpabontás, nyilvánosan bocsánatot kérek”

 

gyr.jpg

 György Róbert

György Róbert a továbbiakban elmondta, hogy az akkor általa vezetett céget a megrendelés időpontjában nemcsak a bontásra, hanem egy új rámpa építésére is felkérte az akkori városvezetés, de mire az ügy odáig jutott, a megrendelők kihátráltak az elképzelés mögül, így az építés elmaradt, de még a bontás sem úgy zajlott, ahogy a cég szerette volna.

„Egyszerűen fogalmazva a társaságot és engem is személy szerint átvertek” – majd hozzá tette a Fidesz-elnöke, hogy: „Abban biztos lehet mindenki, hogy az első sorban fogok állni, hogy ezt az állapotot megoldjuk, rehabilitáljuk."

A Bástya és környéke jövőjével kapcsolatban György Róbert kifejtette: "Az elmúlt időszakban konkrét tárgyalásokat is folytattunk olyan befektetőkkel, akik nagyon komoly súllyal, befolyással rendelkeznek pénzügyi befektetések terén. Most úgy látjuk, hogy a korábbi 20 milliárdos megalomán elképzelésnek akár a tíz százalékáért is megvalósítható a környék rehabilitációja, úgy hogy érintené a fürdőt, a szállót, a parkolót, a Zöldházat és a Bástya Áruházat és egy új rámpát is. Ez az összeg arra elegendő, hogy egy egészségesen élhető formába kerüljön a város szíve. Ezt pedig, amennyiben kellő súllyal rendelkezik a jobboldal a leendő városvezetésben, akkor az egyik elsődleges feladatának tekintjük"

 

györgy róbert, heer ádám, horváth béla.jpg

 A "békülő" kézfogás

Ugyanehhez a kérdéskörhöz Horváth Béla hozzátette, hogy jelen pillanatban nyugalom képezi a kapcsolatot a Fidesz Esztergomi Szervezetével, amellyel illetve Völner Pál választókerületi jelölttel szerinte egy új fejlődési pályára állhat majd Esztergom.

„Közösen továbbléphetünk a múlton és együtt gondolkodhatunk, hogy hogyan lehetne Esztergom belvárosát megújítani” – zárta mondandóját a Horváth Béla. 

 

heer ádám 13 11 22.jpgHeer Ádám

Heer Ádám az est szervezői nevében leszögezte: "Véleményem szerint három elengedethetetlen feltétele van az elkövetkezendő években az Esztergomban történő belvárosi városképet nagyban meghatározó beruházásoknak. Szükség van egy a közvetítő, szabályozó szerepet betöltő önkormányzatra, ami nyitott a városképpel összhangban lévő új beruházások irányába. Másodszor szükség van olyan vállalkozókra, akik saját forrásaikat felhasználva vállalnak döntő részt a beruházásokból és harmadszor mindenképpen fontos, hogy megfelelő társadalmi egyeztetésre kell bocsájtani a lehetséges beruházások terveit."

A rendezvénysorozat következő állomása december 12.-én lesz "Változásmenedzsment egy város életében" címmel, Hernádi Zsolt a MOL Nyrt. elnök-vezérigazgatója és Török Gábor politológus előadásával a Balassa szakközépiskolában.

A KTV felvétele az estről:

 

Forrás: Hídlap

Képek: Oxi

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hogyantovabbesztergom.blog.hu/api/trackback/id/tr675649481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása